Passie voor online
header afbeelding

Frontend én backend versterking

Deze maand zijn we gegroeid naar 43 Nedbazen! Met de komst van Niels Gertzen en Vincent Hendrix hebben we versterking op het gebied van frontend én backend development. Een mooi moment om kennis te maken met onze nieuwe aanwinsten.

Eerste indrukken

Niels startte begin april bij Nedbase als frontend-developer: “Ik werkte 1,5 jaar als frontend-developer bij een klein softwarebedrijf in Brabant en zocht een nieuwe baan waarbij ik met andere frontenders in een team kon samenwerken. Na een bezoekje aan de Nedbase Meet Up in oktober 2016 was ik om. En ik zit al helemaal op mijn plek: ik maak nu deel uit van een groot team van online specialisten waar ik veel van kan leren!” Vincent heeft net zijn tweede werkweek achter de rug: “Een kennis raadde mij aan om bij Nedbase te solliciteren. Toen ik mij meer verdiepte in het bedrijf, werd ik erg enthousiast over de hoeveelheid projecten en de technieken die Nedbase inzet. Het was daarom geen moeilijke keuze om hier aan de slag te gaan. Mijn eerste indruk: een hecht team waarbij iedereen zijn of haar steentje bijdraagt voor een mooi eindresultaat.”

Frontend vs. backend 

Frontend- en backend-developers kunnen niet zonder elkaar. Rolf Dijkstra, projectmanager bij Nedbase, licht toe: “De backend-developer zorgt voor de techniek, de ‘motor’ van een website. Denk hierbij aan het beheersysteem waarmee je als klant gemakkelijk zelf aanpassingen kan doen. Ook moet er soms een vloeiende koppeling zijn met data uit externe systemen. Bij het ontwikkelen van een webshop is het bijvoorbeeld belangrijk dat de website gekoppeld is aan het kassasysteem van de fysieke winkel of het magazijn, zodat er altijd actuele informatie getoond wordt. Een frontend-developer verzorgt de opmaak, de ‘carrosserie’ van de website. Hij zorgt ervoor dat het ontwerp van de designer op een gebruiksvriendelijke manier gepresenteerd wordt, bijvoorbeeld met in- en uitklap effecten en een responsive opbouw.”

 

Als backend-developer moet je dus goed zijn in het schrijven van de juiste technische oplossingen. Vincent: “In mijn functie als junior webdeveloper kan ik mijn kennis goed inzetten bij het oplossen van technische supportvragen van klanten, bijvoorbeeld het toevoegen van nieuwe functionaliteiten aan een website.” Niels zorgt als frontend-developer voor de look and feel van een website: “Een knop moet zich precies gedragen zoals de gebruiker dat verwacht. En alles moet goed werken in alle omstandigheden en op verschillende apparaten.”

Van wireframes naar technisch ontwerp

Hoe verloopt zo’n proces bij het ontwikkelen van een website of webshop nu precies? Rolf: “Na een inventarisatie- en analysefase beginnen we met het maken van wireframes, een grafisch ontwerp en ook vaak een functioneel en technisch ontwerp. Hierna start de technische realisatie waarbij de backend-developer de eerste basis neerzet. De frontend-collega past hierop de 'styling' toe.” Niels vult aan: “Als frontend-developer is een dosis designkennis wel nodig. In het begin van een project neem ik namelijk al cruciale beslissingen samen met de designer. Op dat moment is technische kennis van belang; je moet weten of iets goed te realiseren is. Bij de realisatie van het ontwerp is het belangrijk om je aan de design-guidelines van de klant te houden, zodat de klant ook krijgt waar hij om heeft gevraagd!”.


Wil je net als Niels en Vincent bij ons aan de slag als developer? We hebben nog toffe vacatures open staan! 

Nedbaas Elise Nieboer
Elise Nieboer Online communicatieadviseur