Passie voor online
header afbeelding

Pas op voor domeinnaamfraude

Word je gebeld met de mededeling dat iemand anders jouw domein in .be/.de/.com/.net probeert te claimen? Wees dan alert! We krijgen de laatste tijd meldingen binnen van klanten die ongevraagd zijn benaderd en - gelukkig op tijd - naar ons toe zijn gekomen. Lees hieronder waarom. 

Hoe het werkt

Enkele van onze klanten zijn gebeld door een organisatie dat zich voordoet als een meedenkend domeinnaamregistratiebedrijf. Ze vertellen dat ze gesignaleerd hebben dat iemand jouw domein wil vastleggen in een bepaalde extensie (zoals .com, .be, .de of iets anders), terwijl jij de .nl-extensie al in bezit hebt. Volgens de 'fraudeur' kun je de registratie nog voorkomen door zelf de betreffende domeinnaam te registreren, tegen vaak een forse prijs. Het komt ook voor dat ze je de domeinnaam tegen een marktconforme prijs aanbieden, maar dat na registratie blijkt dat je er een aantal jaar aan vast zit met een veel hogere prijs na het eerste jaar. 

Trap er niet in

Maar zo werkt het niet bij domeinregistratie. Iedereen is vrij om domeinen te registreren in een extensie naar keuze als het gewenste domein nog vrij is. Dus dat je in bezit bent van 'jouwdomein.nl', betekent niet dat je eerste recht hebt op 'jouwdomein.com'. Laat je vooral niet onder druk zetten door deze partijen en neem geen overhaaste beslissingen. Neem bij twijfel altijd contact met ons op! Wij kunnen snel zien wat de status is van jouw domeinnaam. 

Wees voorbereid

Ons advies is: zorg dat je goed nadenkt over welke domeinen je vastlegt. Heb je mogelijk internationale ambities? Zorg dan dat je op z’n minst een .com variant van je domein in bezit hebt of krijgt. Als je geen internationale ambities hebt, dan nog kan het interessant zijn je domein in meerdere landen vast te leggen zodat een ander niet met jouw naam 'aan de haal' kan gaan. Wil je weten welke domeinen je precies via Nedbase hebt laten registreren en of bepaalde domeinen nog vrij zijn? Neem gerust even contact met ons op!

Nedbaas Vera Geschiere
Vera Geschiere Support- en trafficmanager

Meer updates

Naar overzicht