Passie voor online
header afbeelding

Verwijzersportaal voor SVRZ

Wanneer ouderen specialistische zorg nodig hebben, werken huisartsen en medewerkers van SVRZ intensief samen. De eerste stap in dit proces is het aanvragen van een consult bij SVRZ door een huisarts. Wij hebben een verwijzersportaal ontwikkeld waarmee huisartsen niet alleen zeer eenvoudig patiënten kunnen doorverwijzen naar SVRZ, maar de aanvraag ook kunnen blijven volgen. Collega’s Wendy en Jurgen, communicatieadviseur en webdeveloper bij Nedbase, vertellen je meer over dit technische hoogstandje.  

Dé standaard

“Het ontwikkelen van een verwijzersportaal is niet hetzelfde als het ontwikkelen van een website”, steekt Wendy van wal. “Je hebt te maken met verschillende processen van diverse gebruikers, die niet alleen door elkaar heen lopen, maar ook van elkaar afhankelijk zijn. Dus voordat we met het team ook maar iets zijn gaan ontwikkelen, hebben we eerst duidelijk in kaart gebracht hoe het portaal precies moet gaan werken. Wat zijn de stappen die gebruikers moeten doorlopen? En welke acties zijn daaraan gekoppeld? Ook hebben we kritisch gekeken naar de behoeften van de eindgebruikers: huisartsen, doktersassistenten en Specialisten Ouderengeneeskunde. Samen met SVRZ zijn we met ze in gesprek gegaan, en dat we goed luisterden naar hun wensen werd enorm op prijs gesteld. Ons hoofddoel is het verwijzersportaal voor deze eindgebruikers zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Met als gevolg dat deze manier van verwijzen ‘top of mind’ bij huisartsen is en dit uiteindelijk dé standaard wordt om patiënten te verwijzen.”   

Intuïtieve werking

Nadat Nedbase en SVRZ alle stromen kraakhelder op papier hadden gezet, kon de realisatie van start. “Vorm en techniek gingen tijdens dit project hand in hand”, vertelt Wendy. Jurgen licht toe: “De kracht van het verwijzersportaal zit in de intuïtieve werking van de gevraagde handelingen. Alle functionaliteiten namen we met het team onder de loep en samen keken we naar hoe we ieder stukje zo goed mogelijk voor de eindgebruiker kunnen invullen. De werking van alle functionaliteiten hebben we vervolgens opgenomen in een Functioneel Ontwerp.”

Veiligheid & privacy

Om als huisarts een consult aan te kunnen vragen, moet er patiëntinformatie worden opgegeven. Jurgen: “Gezien de actualiteit rondom informatiebeveiliging en privacy is het een belangrijk punt om niet te licht over te denken. Samen met SVRZ hebben we de nodige maatregelen getroffen om het geheel zo goed mogelijk te beveiligen. Denk aan kleine, maar in de praktijk helaas vaak nog geen vanzelfsprekende zaken, zoals een SSL-certificaat, het beveiligd opslaan van bijlagen en een controlefunctie op nieuwe aanmeldingen. Maar we zijn verder gegaan dan dat. We hebben het hele platform ondergebracht bij een gecertificeerde hostingpartij zodat de veilige opslag van patiëntgegevens is gegarandeerd (NEN 7510).”

Symfony & GroundCTRL

“We hebben Symfony gekozen als raamwerk van het systeem, omdat dit super geschikt is voor beveiligde webapplicaties”, vertelt Jurgen verder. “Symfony is een populaire framework oplossing. Het is snel, schaalbaar gestructureerd en veilig. Het biedt goede ondersteuning voor gebruikersmanagement,  zoals het inrichten van rollen en rechten, wat in deze case echt een pré was. De hosting van het verwijzersportaal hebben we ondergebracht op een felxibel hostingplatform. Het verwijzersportaal heeft hier een afgesloten omgeving, SVRZ betaalt alleen voor wat ze gebruiken en daarnaast biedt het hostingplatform ons de mogelijkheid om de nieuwste technieken te gebruiken.”

Uitbreiding

“Dat het verwijzersportaal live staat, betekent niet dat we klaar zijn”, sluit Wendy af. “Samen met SVRZ onderzoeken we de mogelijkheid om ook de eerstelijns diensten zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie in het portaal te verwerken. En daar hebben we zojuist de eerste wireframes en een Functioneel Ontwerp voor opgeleverd!”

 

Nedbaas Wendy Suurmond
Wendy Suurmond Communicatieadviseur

Meer updates

Naar overzicht