Efficiënt en innovatief. Dat is waar Zeeland Refinery voor staat. Van mei tot en met juli 2020 is deze toonaangevende Vlissingse olieraffinaderij uit bedrijf voor een grote onderhoudsstop. Een enorme operatie, waar veel bij komt kijken. En daar mogen wij met de ontwikkelde efficiënte inspectieapp een mooie bijdrage aan leveren!

Digitaal inspectieproces

Het inspectieteam van Zeeland Refinery is door hun innovatieve manier van werken een voorbeeld voor andere inspectieafdelingen binnen de branche. Eerder schreven we al hoe we samen met Zeeland Refinery een gebruiksvriendelijke mobiele applicatie ontwikkelden om het inspectieproces van het bedrijf te versnellen, te versimpelen en nóg nauwkeuriger te maken. Inmiddels werken de inspecteurs al een tijdje via deze nieuwe, digitale werkwijze. En dat komt net mooi uit, nu het bedrijf midden in de onderhoudsstop zit.

Een uniek voorbeeld

De onderhoudsstop vindt eens in de zes jaar plaats en neemt maar liefst twee jaar voorbereidingstijd in beslag. Dat zegt iets over de impact van deze turnaround. Een grote onderhoudsstop in coronatijd is voor veel bedrijven wellicht een reden om de geplande onderhoudswerkzaamheden te beperken en alleen het noodzakelijke te verrichten. Niet voor Zeeland Refinery. Zij kiezen er juist bewust voor om de stop, gewoon zoals voorbereid, uit te voeren. Natuurlijk vraagt dat in deze tijd wel om een aangepaste aanpak. Daarmee is Zeeland Refinery een uniek voorbeeld voor soortgelijke bedrijven.

Een tijdelijk dorp

Het raffinaderijterrein heeft momenteel veel weg van een dorp. Naast de 400 medewerkers in dienst van Zeeland Refinery, werken er nu tijdelijk maar liefst ruim 1.600 extra arbeidskrachten. Alles wordt in werking gesteld om het groot onderhoud aan de fabrieksinstallaties in goede banen te leiden. Een grote uitdaging, zeker nu.

Gebruiksvriendelijke inspectie app voor Zeeland Refinery

Eén druk op de knop

Uiteraard vinden er bij Zeeland Refinery het hele jaar door inspecties plaats, maar in deze drukke periode net nog wat meer. Gelukkig verloopt de verslaglegging nu niet meer handmatig via pen en papier, maar altijd geautomatiseerd via de snelle en flexibele app. De app is aangesloten op het backofficesysteem van Zeeland Refinery, Credo. Dit zorgt ervoor dat alle relevante gegevens en benodigde documenten en tekeningen van de te inspecteren objecten in de app staan. Na de inspectie synchroniseert de app de resultaten en werkt Credo direct bij, met slechts één druk op de knop! Het mooie is dat de app zelfstandig werkt en op ieder willekeurig backofficesysteem gekoppeld kan worden. Door deze handige app werken de inspecteurs nu volledig digitaal. En nóg een bijkomend voordeel in deze coronatijd: een tablet ontsmet je makkelijker dan papier! 😉

Schakel in het geheel

Het mag dus duidelijk zijn dat deze onderhoudsstop van grote omvang is. Veel verschillende disciplines en externe partijen zijn erbij betrokken. Wij zijn dan ook blij dat we met de inspectieapp een kleine maar noodzakelijke schakel in het grote geheel zijn. En deze reactie krijgen we ook terug, zowel van de inspecteurs uit het werkveld als van de directie van Zeeland Refinery. Na de turnaround nemen we alle bevindingen uitgebreid door en bepalen we samen het vervolg. Zo kijken we of we eventueel een GPS-coördinaat kunnen toevoegen aan de app. Super handig, met name voor externe inspecteurs die onbekend zijn op het terrein. Samen blijven we continu de focus leggen op het optimaliseren van de app!

"Dankzij de app voeren we onze inspecties nu digitaal en efficiënt uit. En dat werkt heel fijn, zeker ook tijdens onze onderhoudsstop. De inspectieapp bewijst echt zijn meerwaarde!" Peter Dieleman, Integrity & Authority Expert bij Zeeland Refinery