Meedoen in de digitale wereld
Bij een beperking denk je al snel aan mensen die blind, doof of slechthorend zijn. Toch is deze groep veel breder. Het gaat ook om mensen die autistisch, prikkelgevoelig, motorisch beperkt of laaggeletterd zijn. Een beperking belemmert vaak het gebruik van het internet. Iedereen moet mee kunnen doen in onze maatschappij. En dus ook in de digitale wereld. Daarom ontwikkelen we digitaal toegankelijke websites en applicaties voor iedere bezoeker.

Wet Digitale Overheid voor overheidsdiensten
Sinds september 2018 is de Wet Digitale Overheid (WDO) ingegaan. Hierin staat dat (semi-)overheidsinstanties moeten zorgen voor veilige, betrouwbare én toegankelijke digitale diensten. Zo kan iedereen, met of zonder beperking, eenvoudig formulieren invullen, documenten downloaden en informatie opvragen. Dit versterkt de gebruiksvriendelijkheid en voorkomt dat groepen burgers buiten de boot vallen.
Wie moet er voldoen aan de European Accessibility Act?
Digitale toegankelijkheid is niet alleen belangrijk, maar voor steeds meer organisaties in de EU ook verplicht. De European Accessibility Act is EU-wetgeving die de toegankelijkheid van producten en diensten verbetert voor mensen met een functionele beperking. Vanaf 28 juni 2025 geldt de EAA niet alleen voor (semi)-overheidsinstellingen, maar ook voor:
- webshops
- computers en besturingssoftware
- pinautomaten, ticketservices en incheckmachines
- telecommunicatiediensten (providers)
- diensten die te maken hebben met transport, zoals kaartjesautomaten
- financiële diensten, zoals internetbankieren
Ben jij verplicht iets te doen met digitale toegankelijkheid?
Je vraagt je misschien af: geldt de EAA ook voor mijn bedrijf? Dat hangt ervan af. Ben je een micro-onderneming (minder dan 10 medewerkers én een jaaromzet onder de 2 miljoen euro)? Dan ben je uitgezonderd van de verplichting. Heb je al een website, webshop of applicatie die wel aan de eisen moet voldoen? Dan heb je tot 28 juni 2030 om deze toegankelijk te maken. We helpen je stap voor stap vooruit.
WCAG: het handboek voor digitale toegankelijkheid
Of het nu gaat om de WDO of EAA, voor beide wetten geldt: stick to the WCAG! Hét handboek voor digitale toegankelijkheid. Ons websiteteam ontwerpt en ontwikkelt websites, webshops en applicaties die voldoen aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.2). Dit zijn richtlijnen die bepalen of een website voldoet aan de eisen op het gebied van design, techniek en content. Een toegankelijke website is namelijk:
- waarneembaar
De flexibele tekstgrootte en het contrast maken een tekst goed leesbaar. - begrijpelijk
Het vinden van de juiste informatie of het plaatsen van een bestelling is eenvoudig. Denk ook aan alternatieve tekst voor afbeeldingen - bedienbaar
De website is bedienbaar met een muis, toetsenbord, schermlezer en schermbesturing. Ook moet de navigatiestructuur logisch zijn. - robuust
Een goed leesbare code, om alle functionaliteiten beschikbaar te maken.
Optimaliseer je jouw website op basis van deze criteria? Dan voldoet jouw website niet alleen aan de toegankelijkheidseisen, maar scoort je site ook beter in de zoekresultaten van Google. Win-win!


Volledig toegankelijke website voor Rijkswaterstaat
De website van het overheidsprogramma Zuidwestelijke Delta van Rijkswaterstaat is een mooi voorbeeld van een toegankelijke website die we onlangs ontwikkelden. Zo is de website volledig bedienbaar met een toetsenbord. Hiervoor hebben we onder andere skiplinks toegevoegd, om snel naar relevante inhoud te navigeren. Ook zijn de invoervelden van de formulieren voorzien van een duidelijke instructie. Wanneer de gebruiker een foutief antwoord noteert, wordt er automatisch een suggestie gedaan voor een aanpassing. En dit is nog maar een kleine greep van de toegankelijkheidsrichtlijnen waar de website aan voldoet.
Ook de onlangs opgeleverde website voor Ziekenhuis Amstelland is digitoegankelijk. Deze overzichtelijke, veilige en toegankelijke website dient als digitaal kompas voor alle patiënten, bezoekers en verwijzers. Zo voegden we hulpmiddelen toe die de content voor iedereen toegankelijk maakt.


Stap voor stap digitoegankelijk
Wil jij een digitoegankelijke website laten ontwikkelen? Daar helpen we je graag bij. Tijdens het designproces en de technische ontwikkeling van jouw website houden we rekening met de succescriteria voor digitoegankelijkheid. En geven we je tijdens een stoomcursus duidelijke handvatten voor het creëren en plaatsen van digitoegankelijke teksten en afbeeldingen.
Heb je al een website en vind je het lastig om zelf te beoordelen of jouw website voldoet aan de toegankelijkheidseisen? Of heb je al een accessibility audit laten uitvoeren? We kijken graag met je mee welke stappen er nodig zijn om jouw site WCAG-proof te maken. We controleren en verbeteren jouw website op basis van de gestelde richtlijnen. Nieuwsgierig wat deze richtlijnen inhouden? Je kunt ze met behulp van deze checklist zelf nalopen.
Is jouw website al digitaal toegankelijk?
Wil je weten wat er allemaal bij komt kijken om te voldoen aan de WCAG-richtlijnen? Wij helpen je graag bij het zetten van de stap naar een toegankelijke website, applicatie of webshop. Samen zorgen we dat jouw online platform drempelvrij is voor iedere bezoeker!