Passie voor online
header afbeelding

Agile voor DELTA Infra Meetbedrijf

In een tijd waarin duurzaamheid en energiebeheer hoog op de agenda staan, is het voor de klanten van DELTA Infra Meetbedrijf super belangrijk dat ze inzicht hebben in hun energiestromen en -verbruik. Toegang tot een webportal waar al deze data samenkomt, is daarvoor de oplossing. En wie heeft de mooie opdracht gekregen om deze slimme en omvangrijke portal compleet te vernieuwen? Juist ja, wij! Collega Marcel vertelt je meer over dit Agile-project.

Direct na de dagelijkse ‘stand up meeting’ heeft Marcel tijd om meer uitleg te geven over waar zeven Nedbase-collega’s de afgelopen weken zo druk mee zijn: “Drie maanden geleden klopte DELTA Infra bij ons aan. Het huidige portal waar (groot)zakelijke klanten op inloggen om inzicht te krijgen in hun energiestromen, voldoet simpelweg niet meer aan de eisen van DELTA Infra. Tijd voor een flinke update!”

SCRUM

“Toen we ons verdiepten in de opdracht waren we het al snel eens: dit gaan we volgens de Agile/SCRUM-methodiek aanpakken. Dit houdt in dat we er bewust voor hebben gekozen niet alle requirements vooraf op papier te zetten en compleet uit te denken in een Functioneel Ontwerp. Gelukkig zag DELTA Infra ook dat het heel erg complex zou worden om alles van te voren vast te leggen. Het budget en de deadline lagen dus vast, maar de scope was variabel. En daar past de Agile-aanpak van SCRUM perfect bij.”

Verlanglijstje vol post-its

“We hebben dus niet alles van te voren tot in detail uitgedacht, maar uiteraard moet je als team wel in grote lijnen een beeld hebben van wat het nieuwe portal moet gaan doen. Om dat te achterhalen hebben we enkele workshops verzorgd waarin DELTA Infra heeft verteld wat ze allemaal met het nieuwe webportal wil. Alle eisen en wensen noteerden we per post-it, als zogeheten user stories. Dat wil zeggen dat we niet opschreven ‘de portal moet responsive worden’, maar ‘klanten van DELTA Infra kunnen de portal via hun smartphone goed gebruiken’.”

Voorspellen

“Toen de workshops erop zaten, hing de hele muur vol post-its. We brachten hier structuur in aan, waardoor we een heel goed overzicht kregen van wat het nieuwe systeem moet gaan doen. Maar dan de vraag: hoeveel tijd kost het ons om alles te realiseren en past dit binnen de budgetkaders van DELTA Infra? En daar boden zogeheten storypoints uitkomst. Per user story bepaalden we de complexiteit waardoor we een voorspelling konden doen van het tijdspad, en daarmee ook de kosten.”

Klant heeft de regie

“Deze Agile manier van werken bespaart ons ontzettend veel tijd waardoor we snel aan de slag konden met de realisatie. En we lopen goed op planning! We werken in korte iteraties  - sprints genoemd - waardoor we in korte slagen veel werk verzetten.” Dimitri Poelman, projectleider vanuit DELTA Infra vult aan: “Tijdens de wekelijkse SCRUM-meeting bepalen we samen met Nedbase welke wensen van ons verlanglijstje we de komende week ontwikkelen. Hierbij hebben wij de regie en bepalen dus de prioriteit. En dat werkt erg fijn!”

Betrokken team

Marcel: “De Agile-aanpak die we hebben gekozen staat of valt met de betrokkenheid van DELTA Infra en alle collega’s die aan dit project werken. Bij de wekelijkse meeting is altijd iedereen aanwezig. Naast DELTA Infra zelf, zijn dat een technisch projectmanager, vier backend developers, een designer en een frontend developer. En daarnaast hebben we intern een dagelijkse ‘stand up meeting’ van vijf minuten waarin we bespreken wat we gisteren hebben gedaan, wat we vandaag gaan doen en waar we tegenaan lopen. Zo is iedereen 100% van elkaar op de hoogte. En dat werkt erg prettig!”

Bijna klaar!

“Als alles zo soepel blijft verlopen, hopen we de nieuwe portal in januari 2016 op te leveren. Ik ben zo enthousiast over het project, omdat we veel gebruik maken van open source, we door de Agile-aanpak meer kunnen ‘bouwen’ en we er zeker van zijn dat we straks live gaan met een product dat naadloos aansluit op de laatste wensen van de klant. We zitten nu nog middenin het project en eigenlijk vind ik het jammer dat het einde al in zicht is. Maar ja, ‘snelheid’ is nu eenmaal het belangrijkste kenmerk van SCRUM ;-)”.

 

Nedbaas Wendy Suurmond
Wendy Suurmond Communicatieadviseur

Meer updates

Naar overzicht